Reconstruction of the sanctuary of Nabu in Palmyra  as it was 2000 years ago. Standing to the west of the Temple of Bel, the sanctuary of Nabu opened to the south onto the el-Saraysir wadi through a six-column propylaeum built with money from the Belshouri family. 

Stage 1 - 75-80 CE. The temple stood at the centre of a trapezoid courtyard, surrounded by a portico.  Although originally intended as a peripteral temple on a Roman-style podium with eleven columns on the sides and six on the facade, with two inscriptions engraved on the two central columns, giving the name of the founders, three cousins of the Elahbel family, construction was abruptly halted at the end of the 1 st century. The temple had accessible roof terraces as did the Temple of Bel

Stage 2 - circa 150 - 160 CE In parallel to the construction of the great colonnade, the sanctuary was enlarged and opened to the north with the addition of a new monumental, ten-column propylaeum, and the creation of a false facade on the temple cella. This large-scale project was commissioned by descendants of the Elahbel family. The inscription on the architrave of the north portico gives us the name of the generous donor, Onainos, son of Adoudan

Stage 3 - circa 180 CE. After a conflict, lost by the Elahbel family, the new boundary of the sanctuary was completely dismantled and replaced by a series of shops. The southern propylaeum once again became the main entrance to the sanctuary; it was dismantled and reassembled in alignment with the second southeast column, perpendicular to the axis of the temple. A possible monumental altar was added in the centre of the courtyard a few years later, and a shop was purchased and demolished on the north side to create an entryway to the sanctuary from the great colonnade.

© Infographie 3D Nicolas Nony. Direction scientifique Jacques Seigne. Ministère de la Culture